Philips 470A

Radiotechniek album
Een Philips 470A het Zonnetje die last heeft van onweersbuien.
De radio lijkt goed te spelen maar heeft een paar vreemde fouten. Ten eerste hij verloopt van zender spontaan en een heel eind. Ten tweede knettert het geluid het lijkt op onweer. Ten derde soms doet de radio helemaal niets.
Het chassis volledig origineel. Er is werkelijk waar nooit in gesleuteld. En toch zo veel problemen. Of zou er toch iets mee gebeurt zijn. We gaan samen kijken.
De frequentie wijzigingen zijn tikgevoelig. Het tikken op de oscillatorspoel bus geeft het meeste effect. De oscillatorspoel bus bevindt zich onderaan naast de grote teercondensator.
Dit is de bewuste oscillator spoel.
Dit is gedurende de montage van de oscillator spoel bus. Je zal begrijpen dat de teer condensator naast de spoel bus gelijk vervangen is. En zo ook gelijk de rest van de teer condensatoren.
En na deze verbouwing is het altijd fijn te weten of de radio nog werkt. En in eerste instantie deed de radio niets meer. De spanningen rond om de oscillator klopten niets van. Maar ineens speelde de radio weer.
En hier de oorzaak van het verlopen van de zender. Je kunt zien dat het lipje wat door het schroefdraad loopt verbogen is waar door de top van de trimmer los zit. Met verlopen van zender tot gevolg.
Er was toch iemand voor me geweest. Die dacht de oscillator te gaan afregelen. Je begrijpt dat het afregelen van de oscillator weer gedaan moest worden. Hier zie je de losse koppeling van de frequentie teller.
Een controle van de afstemcondensator. Soms als er veel zenders gezocht zijn slijt de kogel in de afstemcondensator.
En natuurlijk de controle op de schaal. Ik gebruik hier voor Extram dat is een lokaal middengolf station op 1330 Khz
En dan gaan we zien of de radio nog speelt.
Een prachtige volledig origineel chassis.
En dan rest het volgende speciaal voor de spuitbussen reparateurs. De oorzaak van de kraak storingen maar ook het soms niet willen spelen.
Dit is het schakel dek wat aan het branden is. Dit deel van de schakelaar dient vervangen te worden.
Het demonteren is een behoorlijke precisie klus. Denk hierbij aan de bedrading die niet te heet mag worden. Maar ook het teer wat in de buurt zit mag niet smelten.
Hier zie je het probleem. Links degene die in brand vloog. Rechts de vervangende schakel dek.
Hier het defecte schakel dek. Rechts onder het brandgat. Oorzaak contact spray. Schakel deks zoals dit kan je alleen maar schoon maken door alles te demonteren. En goed reinigen en daarna drogen.
Het installeren van het gerepareerde schakel dek.
En dan komt de vraag zo de radio nog kunnen spelen na al deze ingrepen. Of is de radio nu volledig kapot gerepareerd.
Soms heb je bedrading die niet te redden is. Tijdens het los solderen smelt de isolatie als sneeuw voor de zon.
En dit soort draad wordt dan ook vervangen met een origineel stukje draad.
En hierbij nog even het chassis het ziet er prachtig uit en het speelt. Ondanks de vele reparaties is het allemaal goed gekomen.
De prachtig verlichte schaal van het Zonnetje
Het chassis kan weer in de kast. Achterschot er voor.
De radio is weer een prachtig toestel geworden. Met een bijzondere kast van chocolade.